Huidig nummer

Titel

Artiest

Now on air

Crosstown Traffic

16:00 19:00

Now on air

Crosstown Traffic

16:00 19:00

Background

Sp!ts-tekenaar Schwantz exposeert tijdens Stripdagen

Geschreven door Op 14 mei 2014

Beestjes Achter GlasMet ‘Beestjes Achter Glas’ exposeert Schwantz tijdens de Haarlemse Stripdagen in eigen stad bij lijstenmakerij & galerie Mark Keppel. De driedaagse expositie omvat originelen van gepubliceerd en (nog) ongepubliceerd werk van de tekenaar van de strips Beestjes (dagelijks in dagblad Sp!ts), Mr. Mack (uit het tijdschrift Zone 5300) en El Buscabroncas (uit het tijdschrift Van Speijk). Al het, gratis te bezichtigen, tekenwerk is te koop tijdens de expositie (30 mei t/m 20 juni).

Schwantz (Hans Klaver, 1974) tekende al strips voor hij leerde lezen en schrijven. Na de opleiding Illustratie aan de Hogeschool voor de Kunsten Constantijn Huygens in Kampen, maakte hij naam met de creatie Mr. Mack. De morsige vrachtwagenchauffeur ging in 2004 aan de slag in het striptijdschrift Zone 5300. In datzelfde jaar hield de Haarlemmer zijn eerste tentoonstelling tijdens de Stripdagen, samen met met Lamelos en Trik.

Landelijke bekendheid verkreeg Schwantz met het winnen van een stripwedstrijd bij Sp!ts. Zijn inzending Beestjes wordt sinds juni 2007 gepubliceerd in het gratis dagblad. Zeker twee miljoen Sp!ts-lezers volgen sindsdien elke werkdag de grappen van een papegaai en hond die het dagelijks met elkaar aan de stok hebben en waarin andere beestjes tegen ‘normale’ menselijke problemen aanlopen.

Ondertussen produceert Schwantz aan de lopende band illustraties, voor diverse tijdschriften, instanties en bedrijven. Voor het ‘literaire stripboek’ Mooi Is Dat! verstripte hij het eerste verhaal uit de bundeling Gangreen van schrijver Jef Geeraerts.

Naast originelen uit het oeuvre van Schwantz zijn er tijdens de expositie aan de Schagchelstraat 5 in Haarlem ook pagina’s te bewonderen van een nog te verschijnen serie. Deze korte verhalen over Prince Diamond, een persiflage van de jeugdige black metal-muzikant King Diamond, verschijnen in boekvorm ‘wanneer de tijd het toe laat’ voor de drukke tekenaar. “Maar waarom wachten op deze strips als ze tijdens deze stripdagen al te zien zijn?”, benadrukt de maker.

De Stripdagen vindt sinds 1992 elke twee jaar plaats in het centrum van Haarlem. De nieuwe editie wordt gehouden op 31 mei en 1 juni, en staat in het teken van de 100-jarige herdenking van de Eerste Wereldoorlog. De expositie ‘Beestjes Achter Glas’ opent vrijdag 30 mei, om 20.30 uur in lijstenmakerij & galerie Mark Keppel. Blijf op de hoogte van de vorderingen van de expositie via: www.facebook.com/schwantz.nl.

Beestjes Achter Glas:

Mark Keppel, lijstenmakerij & galerie

Schagchelstraat 5
2011 HW Haarlem
www.keppellijsten.nl
www.schwantz.nl

Opening: vrijdag 30 mei, 20.30 tot 23.00 uur.

Overige tijden:

zaterdag 31 mei, 10.00 tot 17.00 uur.
zondag 1 juni, 11.00 tot 17.00 uur.

Expositie te bezichtigen t/m vrijdag 20 juni 2014.

Toegang: gratis.

Gelabeld als